Ananas meyvesinin sağlığa faydaları
Ananas meyvesinin sağlığa faydaları
Yaygın inanışın aksine, ananas Hawaii’ye özgü değildir, ancak Kristof Kolomb, ananasları, menşei olduğuna inanılan Güney Amerika’ya yaptığı yolculuklardan birinin ardından Avrupa’ya getirdi ve bugün ananas herhangi bir bakkalda bulunabilir. Orta ve Güney Amerika’da, tadı hala sadece tatlıdır. Sadece tıbbi özellikleri için değil, aynı zamanda yüzyıllardır sindirim bozukluklarını ve enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılmaktadır.
ananasın besleyici faydaları
Bir fincan taze ananas yaklaşık 82 kalori, 0 gram yağ, 0 gram kolesterol, 2 miligram sodyum, 22 gram toplam karbonhidrat (16 gram şeker, 2.3 gram lif) ve 1 gram şeker içerir. protein.
Ananas, tiamin, riboflavin, B6 vitamini, folik asit, pantotenik asit, magnezyum, manganez, potasyum, antioksidanlar, beta-karoten, C vitamini, demir ve kalsiyum gibi polifenoller dahil olmak üzere önemli vitamin ve minerallerin kaynağıdır.
Taze ananas, araştırmalarda eklem ağrısı, osteoartrit, iltihaplanmayı azaltmak, tümör büyümesini engellemek ve plastik cerrahi sonrası iyileşme süresini kısaltmak için kullanılan bromelain adlı bir enzimin bilinen tek kaynağıdır.
Ananas tüketmenin sağlığa faydaları
Birçok çalışma, ananas gibi bitki bazlı gıdaların artan tüketiminin obezite, tüm nedenlere bağlı ölüm, diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltabileceğini, sağlıklı cilt ve saçı destekleyebileceğini, enerjiyi artırabileceğini ve kilo vermeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Makula: Yüksek dozlar (günde 3 veya daha fazla) makula riskini ve gelişimini azaltır.
Astımı önleme: Ananas, mango, papaya, kayısı, karnabahar, kavun, balkabağı ve havuç gibi bitkisel gıdalarda bulunan beta-karoten gibi belirli besin maddelerini yüksek miktarda tüketen kişilerde astım gelişme riski daha düşüktür.
Tansiyon: Kan basıncını düşürmeye yardımcı olan yüksek potasyumlu meyve ve sebzeler tüketilerek potasyum alımı artırılabilir.
Antioksidanlar: Ananas, kansere neden olan serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur.
Kanser: Ananas, kanserle savaşan mükemmel bir C vitamini kaynağıdır.
Beta-karoten ayrıca koruyucu bir rol oynar ve çalışmalar kolon kanseri ile ters bir korelasyon göstermiştir.
Tüm meyve ve sebzelerden yüksek lif alımı, daha düşük kolon kanseri riski ile ilişkilidir.
[Ananasta bulunan] bromelainin kanseri tedavi etmek ve ağız ve boğaz ağrısı gibi radyasyon tedavisiyle ilişkili bazı yan etkileri azaltmak için kullanılabileceğini gösteren çalışmalar var.
Diyabet: Çalışmalar, lif açısından zengin besinler tüketen tip 1 diyabetli kişilerin kan şekeri düzeylerinin daha düşük olduğunu ve tip 2 diyabetli kişilerin kan şekeri, lipidler ve insülin düzeylerini iyileştirdiğini göstermiştir.
Sindirim: İçeriğindeki lif ve su, kabızlığı önlemeye ve sindirim sistemini normal ve sağlıklı tutmaya yardımcı olur.
Doğurganlık: Antioksidanlar açısından zengin bir diyet doğurganlığı artırabileceğinden, hamile kalmaya çalışanlar için ananas gibi antioksidan yiyecekler önerilir.
Enflamasyonu iyileştirir: Bazı araştırmalar, ananasta bulunan bir enzim olan bromelainin şişme, morarma, yara iyileşmesi ve cerrahi prosedürlerle ilişkili ağrıyı azaltabileceğini göstermiştir.
Kalp Sağlığı: Ananasta bulunan C, lif, potasyum ve vitaminler kalp sağlığını destekler.
Cilt: Antioksidan C vitamini, doğal haliyle (ananas gibi) yenildiğinde veya uygulandığında, güneş ve kirliliğe bağlı cilt hasarıyla savaşır, kırışıklıkları azaltır ve genel cilt dokusunu iyileştirir. C vitamini, cildinizin destek sistemi olan kolajen oluşumunda önemli bir rol oynar.
Diyetinize daha fazla ananas nasıl dahil edilir?
Taze ananas suyu satın alın veya doğal konserve ananas suyunu seçin.
Buzdolabında bir kase taze kesilmiş meyveyi şeffaf bir kapta tutmak, sağlıksız yiyecekler yemekten daha sık atıştırmayı teşvik eder.
Çok fazla ananasın sağlık riskleri
Kalp hastaları için en yaygın ilaçlar olan beta-blokerleri alırken potasyum açısından zengin besinler ölçülü olarak tüketilmelidir.
Çok fazla potasyum böbrekleri tam kapasite çalışmayan kişiler için zararlı olabilir. Böbrekler kandaki fazla potasyumu çıkaramazlarsa ölümcül olabilir.
Gastroözofageal reflü hastalığı olan kişiler, yüksek oranda asidik yiyecekler yediklerinde mide ekşimesi ve kusma semptomlarında artış yaşayabilir ve yanıt kişiden kişiye değişir.
Bir önceki yazımız olan greyfurtun faydaları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.