Deepfake teknolojisi nedir? Teknolojisi Tehlikeli mi?
Deepfake teknolojisi nedir? Teknolojisi Tehlikeli mi?
Yapay zeka teknolojileri, bugün tanıdığımız teknolojilerden biri olan Deepfake gibi, bazıları bizi diğerlerinden daha fazla ilgilendiren ve dünya çapında kaosa neden olabilecek birçok biçimde gelir.
Videodaki bir kişinin yüzünü değiştiren yüksek kaliteli teknolojiyi duydunuz mu? Belki duymuşsunuzdur, duymadıysanız da merak etmeyin, bu yazımızda size en basit haliyle anlatacağız.
Deepfake’in tanımı:
Deepfake, başlangıçta olmayan bir şeyi göstermek veya içeriğini tamamen değiştirmek için bir video oluşturmak için kullanılan bir yapay zeka teknolojisidir.
Teknolojinin adı, derin öğrenmeyi kullanarak ünlülerin ve ünlülerin yüzlerini değiştirmek ve yerleştirmek için yapay zeka tekniklerini kullanan Reddit adlı sosyal ağ sitesindeki bir hesaptan geliyor. Ad, videodaki onlarla hiçbir ilgisi olmayan yüz nedeniyle Derin Öğrenme ve Sahte Teknolojilerin birleşimidir.
Deepfake teknikleri ve programları (Fake App) popüler Photoshop programına benzer ancak hareketsiz görüntüler üzerinde çalışmak yerine videolar ve klipler üzerinde çalışırlar.vücut şekli sahtedir. Video çok gerçekçi görünüyor ve kolayca tanınmıyor.
Bu teknolojinin videoları değiştirmenin veya tamamen yüklemenin kolay ve basit yollarından biri olduğu unutulmamalıdır, bu da onları tehlikeli hale getirir ve başkalarına iftira atmak ve belirli programları tanıtmak için fırsatlar sunar.
Deepfake nasıl çalışır:
Deepfake videoları, iki yapay zeka sistemi kullanılarak oluşturulur; Jeneratör ve ayrımcıdır Jeneratör sistemi yeni bir video oluşturduğunda videoyu gerçek mi sahte mi ayırt etmek için sisteme gönderir ve gerçek olduğu onaylanırsa jeneratör videoyu oluşturmayı öğrenir. daha güvenilir video gibi.
Bu iki sistem birlikte, sahtelerin nasıl değiştirileceğini ve mantıksal olarak tanımlanacağını belirlemek için video kaynaklarının teknolojiye beslenmesini gerektiren Üretken İçerik Ağı veya (GNN) denilen şeyi oluşturur; Bu teknik kalitesizdir ve kabul edilebilir bir kalite derecesine ulaşana kadar sürekli eğitim gerektirir ve bu aşamaya gelirse videoyu ayrımcıya göndermeye başlar ve yapımcı ne kadar akıllı olursa, ayrımcı da o kadar akıllı olur. tamamen değiştirilmiş, insan inandırıcı bir kayıtla sonuçlanacak.
Deepfake teknolojisi tehlikeli mi?
Deep Fake teknolojisinin ilk zamanlarında ister ünlüler ister çeşitli ünlüler tarafından eğlence amaçlı kullanılıyordu ve o dönemde videoların doğası gereği bir videoyu sahteden ayırt etmek çok kolaydı. yüksek doğruluk ve sağlık var.
Ancak giderek daha fazla insana ulaşan bu teknolojinin artan popülaritesi, ne yazık ki buna gerçekten ihtiyacımız var mı, yoksa artık kullanmayı bırakmalı mıyız sorusunu gündeme getiriyor.
Son yıllarda, gazetecilik endüstrisi, sapkın bir gündemi rahatsız etmesi ve kışkırtması etik olmayan her türlü skandal ve skandalla boğuşuyor.
Endişemiz, bu teknolojiyle oluşturulmuş sahte bir video izlediğimizi asla fark etmeyeceğimiz bir geliştirme aşamasına ulaşacağımızdır.
Deepfake’in faydaları:
Yukarıdaki paragrafta belirtilen birçok endişeye rağmen, Deepfake’in önemi ve bu teknolojinin olumlu ve gerekli rolü hakkında tartışanlar var.
Bu inanışlara göre artık internette ve televizyon haberlerinde gördüğümüz her şeye inanmaya alışmış durumdayız ve artık bu teknolojinin yaygınlaşması ve birçok kişi tarafından bilinmesi nedeniyle hepimiz gördüklerimizi sorgulamaya başlayacağız. İnanmadan önce, suçluların ve haydutların insanlar arasında gündem ve yalan yaymalarına engel olmakta fayda vardır.
Pek çok insan çeşitli ortamlarda veya fotoğraflarda gördüklerine inandığı için, fotoğraf düzenleme yazılımının (Photoshop) yaygınlaşmasından sonra bu güven bir anda zedelendi ve çok kırılgan hale geldi ve şu anda olanın da tam olarak bu olması şaşırtıcı değil. . videoda tekrarlandı.
Bu nedenle, özellikle haberlerde ve çeşitli medyada çevremizde olup bitenlere dair farkındalığımızı artırmak, gördüğümüz ve izlediğimiz her gönderinin arkasında makul bir mantık aramak hepimiz için daha iyidir. Deepfake teknolojisi ve benzeri teknolojileri gri yapan şey belki de kötü ya da olumlu değil.
Bir önceki yazımız olan Almanya Bayan Kuaförü İş İlanı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.