İş Sözleşmesi Türleri Neler? Yazılı Iş Sözleşmesi Yapmak Zorunlu Mu?
İş Sözleşmesi Türleri Neler? Yazılı Iş Sözleşmesi Yapmak Zorunlu Mu?
Bugün ekmek aslanın ağzında ve işler küçülüyor. Hatta işverenler işçi bulamamaktan şikayet ederken, işçiler de iş bulamamaktan şikayet ediyor. İş sahibi olan kişiler, iş sözleşmesini usulüne uygun olarak imzalamazlarsa işlerini kaybedebilirler.
İş sözleşmesi aslında hem işverene hem de çalışana yazılı yükümlülükler yükleyen ve her iki tarafın da haklarını bildiği bir belgedir. Bu sayede iki taraf da zarar görmemiş olur.
İş sözleşmesindeki ana başlıklar nelerdir?
Bir iş sözleşmesi, bir işveren ile bir çalışan arasında bir tür sözlü veya yazılı anlaşmadır. Bu sözleşmeyi imzalamakla işçi çalışmayı, işveren de bu iş için ödeme yapmayı kabul eder. Bu görüşmeler genellikle iş başvurularında sözlü olarak yapılır. Bu görüşme sonucunda vatandaşlar karşılıklı olarak anlaşırsa seçim işlemi gerçekleşir.
İş sözleşmesi hangi durumlarda yazılmalıdır?
İş görüşmeleri genellikle sözlü olarak yapılır, ancak aşağıdaki durumlarda yazılı bir iş sözleşmesi gereklidir. Yazılı sözleşmenin unutulması halinde işveren, görevlerini açıklayan ve iş sözleşmesinin feshi ve tazminat gibi maddeleri içeren bir belgeyi imzalamalıdır. Aksi halde işveren para cezasına çarptırılabilir.
• Çıraklık sözleşmesi
• Süresi 1 yıldan fazla olan iş sözleşmeleri
• Basın İş Kanunu uyarınca gazetecilerin iş sözleşmeleri
• Deneme süresi olan iş sözleşmeleri
• Çağrı üzerine çalışmaya dayalı iş sözleşmeleri
• Takım sözleşmesi
Başlıca İş Sözleşmesi Türleri Neler?
1. Sürekli ve aralıklı iş sözleşmeleri: İşin niteliğine göre işin süresi en çok 30 iş günü ise uzatma halinde süreli iş sözleşmesi yapılır. İşe ve çalışanın niteliğine göre değişir.
2. Belirli süreli ve belirsiz süreli iş sözleşmeleri: İşin ne zaman başlayıp ne zaman sona ereceği belli ise, başlangıcı ve bitişi belli olmayan belirli süreli işlerde ise belirsiz süreli iş sözleşmesi yapılır. tarih. Bu tür işletmeler genellikle belediyeler tarafından kullanılmaktadır.
3. Tam ve kısmi süreli iş sözleşmeleri: Haftada 45 saat çalışma programına göre çalışılıyorsa tam süreli, varsa kısmi süreli iş sözleşmesi yapılır. kısa bir süre çalışmak Bakanlıklarda çalışan personel ile yapılan iş sözleşmesi türlerini bu gruptan sayabilirsiniz.
4. Çağrı üzerine iş sözleşmesi: Sürekli işçi gerektirmeyen ve işçilerin talep üzerine çağrılmasını gerektiren bir sözleşme türüdür.
ÖRNEK
Örneğin otellerin daha çok işçiye ihtiyaç duyduğu yaz aylarında kullanılır. Çağrı üzerine iş sözleşmeleri yazılı olarak yapılmalıdır. Böyle bir sözleşmede işveren, gerekirse işçinin çalıştırılmasını talep eder. Bu durumda işçi belirlenen saatte işe başlamalı ve işi yapmalıdır. İşveren ise işçiye 4 gün önceden bildirimde bulunmakla yükümlü. Partiler bir araya gelerek haftalar, aylar veya yıllar içinde ne kadar çalışacaklarına karar verebilirler. Ancak belirli bir süre kararlaştırılmamışsa haftalık 20 saat olarak kabul edilecektir. İşçi, belirlenen süre boyunca çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın bu maaşa hak kazanır. Çalışanlar her çağrıldıklarında en az 4 saat çalışmak zorundadır. Nöbetçi işçinin işsiz olması veya 4 saatten az çalışması halinde işveren 4 saatlik ücretini ödemek zorundadır.
5. Mevsimlik iş sözleşmesi: Sadece yılın belirli bir döneminde yapılan iş sözleşmesidir. Tarım alanında ise ekim ve hasat sırasında düzenli olarak yapılan bir sözleşmedir denilebilir.
6. Deneme Süreli İş Sözleşmesi: Bazen iş sözleşmesine tarafların birbirini tanıması için deneme süresi konulabilir. Bu süre sonunda işçi yaptığı işten memnun kalmazsa iş sözleşmesi feshedilebilir. Deneme süresi, çalışanın fiilen işe başladığı tarihten itibaren en fazla 2 aydır. Toplu sözleşmede bu süre 4 aya kadar uzatılabilmektedir. Taraflar, deneme süresi içinde herhangi bir ihbar ve tazminat ödemeksizin iş sözleşmesini feshedebilir. Bu süre sonunda sözleşme feshedilmezse iş sözleşmesinin devam etmesi garanti altına alınır.
7. Ekip Sözleşmeleri: Bu sözleşmeler genellikle inşaat ve liman yük elleçlemelerinde görülür. İşçilerden oluşan bir ekip vardır ve bu ekibi temsil etmesi için bir ekip lideri seçilmiştir. Takım rehberi ile işveren arasındaki bu sözleşmeye takım sözleşmesi denir. Bu anlaşma yazılı olmalıdır. Aksi takdirde geçersizdir.
Bir önceki yazımız olan Almanya İnşaat İşcisi İş İlanları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.