Zabıta Nasıl Olunur? Koşulları Nelerdir?
Zabıta Nasıl Olunur? Koşulları Nelerdir?
Günümüzde devlet memurluğu iş devamlılığı bakımından sağlam bir yer olarak görülür. Bundan dolayı bir çok aile evlatlarının memur olması ister. Memurlar maaşlarını sabit olarak her ayın 15’inde alırlar. Bu düzen hiç değişmez. Bundan dolayı memurluk bir çok aile için cezbedici bir meslektir.
Zabıta memurluğu da belediyeler tarafından kurulan bir birimdir. Bir şehirde yaşayan kişilerin sağlığını ve huzurunu korumakla görevli memura zabıta denir. Çoğu zaman halk, zabıtaların değerinin farkına varmamaktadır. Zabıtalar belediyeye bağlı olarak çalışırlar ve belediyeler kurulduğu tarihten bu yana 24 saat görevde olan tek birim de onlardır.
Yaşadığınız yerde komşularınız müzik sesini çok açtığında, ya da komşunuz sizi rahatsız edecek bir durum oluşturduğunda (kapının önünde halı yıkamak gibi) arayacağınız ilk kişi zabıtadır. Sabah kahvaltısında yiyeceğiniz ekmeğin sofranıza gelene kadar geçtiği tüm aşamaların denetimini yapan yine zabıtadır. Okul önlerinde satış yapan satıcıların denetimini yaparak çocuklarınızı güvende tutan da zabıtalardır. Zabıtalık oldukça saygı değer bir meslektir. Eğer zabıta olmak istiyorsanız yerine getirmeniz gereken bazı koşullar bulunmaktadır.
Belediye Zabıtası Olarak Atanmak İçin gerekli Şartlar Nelerdir
Farklı bir memurluk biriminden geçiş yapmıyor iseniz 25 yaşını aşmamanız gerekirken farklı bir kurumdan geçiş yapıyor iseniz de en fazla 30 yaşında olmalısınız.
En az bir lise diplomasına sahip olmalısınız. Eğer ki lise mezunu değil iseniz açık öğretim kurumuna başvurarak açık liseye gidebilirsiniz.
Bayanlar en az 1.60 m erkekler ise en az 1.67 m boyunda olmalıdırlar. Ayrıca başvuru yapacak kişilerin kiloları boylarıyla orantılı olmalıdır. Kilonuz, boyunuzun bir metreden geri kalan kısmından 10 kg az ya da çok olabilir. Örneğin boyunuz 1.60 m ise kilonuz 50kg ile 70 kg arasında olabilir.
Hem yazılı sınavda hem de sözlü sınavda geçerli bir puan almalısınız.
Yazılı Sınav ve Sözlü Sınav Nasıl olur?
Yazılı sınav olarak kast edilen şey KPSS’dir. Zabıta olabilmek için KPSS’den yetkili kurumlarca belirlenmiş olan taban puanı almış olmanız gerekmektedir. Bu taban puan her sene farklılık gösterebilmekle birlikte genellikle 60 ile 80 arasındadır. Eğer ki sınava girdiğiniz yıl belirlenmiş olan taban puanı ya da fazlasını almış iseniz sözlü sınava girmeye hak kazanırsınız.
Sözlü sınavlar mülakat şeklinde yapılırlar. Mülakat tarihleri her yıl belediyelerin web sitelerinde ve ulusal gazetelerde duyurulur. O yıl zabıta kadrosuna alınacak kişi sayısının yaklaşık 3 katı kadar kişi mülakatlara çağrılır.
Mülakatlarda yetkili kişiler önceden belirledikleri soruları size sorarak sorulara verdiğiniz cevaplar karşılığında bir puanlama yaparlar. Mülakatlarda taban puan 70’dir. Eğer ki 70 puan ya da fazlasını alırsanız mülakattan geçmiş olarak kabul edilirsiniz. KPSS’den ve mülakattan almış olduğunuz puanlar toplanarak ikiye bölünür.
EVRAK TESLİMİ
Ve bu işlem sonucunda ortaya çıkan yeni puan sizin başarı puanınız olarak kabul edilir. Bu yeni başarı puanlarına göre adaylar en yüksek puan alandan en düşük puanı alana doğru sıralanır. En yüksek puandan başlanarak o yıl ki kadro sayısı kadar kişi zabıta adayı olarak listelenir. Bu kişilerden belirlenen tarihler arasında başvuru formu gibi gerekli tüm evrakları hazırlayıp teslim etmeleri istenir.
Evrak teslimi sırasında vazgeçenler olabileceği düşünülerek belirlenen kadronun yarısı kadar da yedek kadro belirlenir. Eğer evrak sırasında herhangi bir sebepten dolayı evrak teslimi yapmayan kişiler olursa onların yerine yedek kadrodan seçim yapılır. Bu seçim yine aynı şekilde en yüksek puanı alandan başlar ve gereken kişi sayısı kadar devam eder.
Adaylar gereken evrakları teslim ettikten sonra bu evraklar yetkili kişiler tarafından incelenir. Son olarak da belediye başkanının onay vermesiyle birlikte zabıta adayları görev yapacakları belediyelere atanırlar. Zabıtalar halkın sağlığından sorumlu kişilerdir. Eğer bu mesleği tercih etmeyi düşünüyorsanız bunun bilincinde olmalı ve seçiminizi ona göre yapmalısınız.
Son zamanlarda belediyeler sözleşmeli zabıta alımları da yapmaktadır. Bunun için belediyelerin web sayfalarında yer alan duyurular kısmını düzenli olarak takip etmenizi öneriyoruz.
Bir önceki yazımız olan Özgeçmiş (CV) Için ÖN YAZI Örneği başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.